V okviru projekta Unesco smo z učenci 8. b pogovarjali o pomenu vode za naše življenje in za naš planet. Na medmrežju so učenci poiskali zanimive podatke o vodi. Pripravili so razstavo ob mednarodnem dnevu voda, ki ga obeležujemo 22. marca.  

Življenje na našem planetu se je začelo v vodi. Vsa živa bitja so odvisna od vode. Svetovni oceani poganjajo globalne sisteme in nam omogočajo, da je Zemlja za nas primeren življenjski prostor. Količina sladke vode se za življenje na Zemlji ni spremenila od dobe dinozavrov. Do zdaj je bilo vode več kot dovolj. Sodobni način življenja pa je nekaj drugega. Naš planet se spreminja. Spopadamo se z največjo nevarnostjo v zadnjih tisočletjih – s podnebnimi spremembami. Podnebje spreminjamo tako hitro, da lahko prvič v zgodovini vidimo tudi posledice. Vedno hujše suše in nevihte, močnejši in pogostejši vročinski vali, nezmožnost prilagajanja živalskih vrst na spremembe …
Napovedi kažejo, da bo večina ljudi učinke podnebnih sprememb najprej občutila preko vode. Za mnoge se je kriza z vodo že začela.
Prav je, da se zavedamo pomena izumiranja živalskih vrst v vodi in na kopnem. Prav je, da se zavedamo čezmerne uporabe vode in onesnaževanja le-te. Prav je, da se zavedamo kritičnega stanja vode v svetu ter da s svojim ravnanjem in vedenjem trende obrnemo, saj bo dogajanje v naslednjih nekaj letih vplivalo na dogajanje v naslednjih tisočletjih.

Več o dejstvih porabe vode pa si lahko preberete na panoju na šolskem hodniku.

Bojana Lenar

 

 

(Skupno 121 obiskov, današnjih obiskov 1)